top of page

Lipedem: debljina otporna na dijetu

Lipedem je često podcijenjena i ponekad pogrešno dijagnosticirana bolest koja je raširenija nego što mnogi misle. Riječ je o fizički i psihički iscrpljujućem stanju koje može znatno otežati obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Važno je podići svijest o ovoj bolesti kako bi osobe koje pate od nje mogle dobiti odgovarajuću podršku i liječenje.


lipedem

Tko je najčešće pogođen lipedemom?

Lipedem najčešće pogađa žene, posebno tijekom razdoblja većih hormonalnih promjena poput puberteta, trudnoće i menopauze. Često se pogrešno zamjenjuje za pretilost, što može biti frustrirajuće. Međutim, kada se lipedem ispravno dijagnosticira, moguće je poduzeti mjere za poboljšanje stanja. Važno je konzultirati se s liječnikom koji može preporučiti odgovarajuće tretmane i pomoći u upravljanju ovim stanjem.


Što je lipedem?

Lipedem je kronična i progresivna bolest koja može znatno utjecati na kvalitetu života. Većinom je genetskog porijekla i manifestira se nakupljanjem abnormalnog potkožnog masnog tkiva na stražnjici, bokovima i donjim ekstremitetima, uvijek simetrično na obje strane tijela.

Iako su simptomi najčešće prisutni na donjim dijelovima tijela, mogu se pojaviti i na gornjim udovima, no šake i stopala ostaju netaknuti.


Kako razlikovati lipedem od pretilosti?

Za razliku od povećanja težine i masne mase uzrokovanih prehranom ili sjedilačkim načinom života, koje se ravnomjerno raspoređuju po cijelom tijelu, lipedem je lokaliziran samo u određenim područjima. Ovo stanje je posljedica promjena u stanicama masnog tkiva, odnosno adipocitima, koje nastaju zbog sistemske upale.

Nakupljanje masnog tkiva kod lipedema događa se brzo i iznenada, te nije povezano s prehranom. Razumijevanje ovih razlika može pomoći u prepoznavanju lipedema i traženju odgovarajuće pomoći i tretmana.


Stadiji lipedema

Lipedem se može pojaviti u tri različita stadija, ovisno o stanju i simptomima:


lipedem stadiji


Prvi stadij: Koža je glatka, ali postoji abnormalno nakupljanje masnog tkiva. Mogu se pojaviti modrice i lagana bol na dodir.


Drugi stadij: Površina kože postaje neravna, nalik narančinoj kori. Bol i osjetljivost na dodir postaju intenzivniji. Moguća je pojava hematoma.


Treći stadij: Masno tkivo postaje tvrdo i fibrozno, uz stvaranje velikih, visećih masnih nakupina. Pokretljivost je značajno smanjena, a bol može biti stalna.


Dijagnoza i liječenje lipedema

Ako primjećujete sve veće tegobe u nogama ili rukama, važno je posavjetovati se s liječnikom specijalistom. On će kliničkim pregledom i ultrazvukom utvrditi je li oteklina uzrokovana venskim problemima, limfnom kongestijom ili lipedemom.


Što učiniti kod lipedema?

Rana dijagnoza lipedema ključna je za učinkovito liječenje. Liječenje ovisi o kliničkoj slici, te uključuje:


  • Redovitu limfnu drenažu

  • Kompresivne čarape

  • Kirurške zahvate, ukoliko je potrebno, za uklanjanje nakupljenog masnog tkiva (liposukcija)

  • Plan prehrane

  • Pravilnu higijenu zahvaćenih područja


Kako biste olakšali simptome lipedema, preporučuje se korištenje medicinskih čarapa i steznika sa graduiranom kompresijom. Ovi proizvodi pružaju važnu potporu tijekom dužeg vremenskog razdoblja. Solidea kompresivne čarape i steznici mogu biti ključni dio tretmana, pružajući podršku i potrebno olakšanje.


 

Razumijevanje lipedema i njegovih različitih stadija može pomoći u pravovremenom prepoznavanju i liječenju ove često zanemarene bolesti. Pravilna dijagnoza i individualizirani plan liječenja ključni su za upravljanje simptomima i poboljšanje kvalitete života osoba koje žive s lipedemom.


 
NAPOMENA: Informacije o zdravstvenim poremećajima nisu namijenjene dijagnosticiranju niti propisivanju terapije te ne mogu biti zamjena za stručnost, znanje, vještinu i procjenu liječnika.

Comments


bottom of page