top of page

Limfedem: razumijevanje, prevencija i podrška

Limfedem nije samo medicinski izazov, to je putovanje koje mnoge žene hrabro prolaze svaki dan. U svjetlu Svjetskog dana limfedema, 6. ožujka, slavimo snagu i otpornost onih koji se suočavaju s ovim stanjem. Neka ovaj dan bude podsjetnik da nismo sami u borbi protiv limfedema i da razumijevanje i podrška mogu učiniti čudo za one koji su pogođeni.


limfedem

Limfedem je zdravstveno stanje koje se manifestira kao nakupljanje limfne tekućine u tkivima, što dovodi do oticanja, najčešće u ekstremitetima. Ovo stanje može biti primarno, uslijed urođenih problema s limfnim sustavom, ili sekundarno, kao posljedica kirurških zahvata, zračenja, infekcija ili trauma. Sekundarni limfedem često se javlja kod osoba koje su podvrgnute tretmanima za tumore, osobito kod onih s karcinomom dojke.


Razumijevanje i prepoznavanje uzroka limfedema ključno je za njegovu prevenciju i liječenje. Simptomi limfedema uključuju oticanje ekstremiteta, osjećaj težine, bol, i smanjenu fleksibilnost u zahvaćenom području. Rana dijagnoza ključna je za sprječavanje napretka bolesti, što se može postići pažljivim kliničkim pregledom i, prema potrebi, slikovnim dijagnostičkim metodama. Potražite liječničku pomoć ukoliko primijetite promjene na svome tijelu.


Liječenje limfedema fokusira se na smanjenje oticanja i bolova, te poboljšanje funkcije i kvalitete života. To uključuje manualnu limfnu drenažu, kompresivnu terapiju, vježbe i adekvatnu njegu kože.


Kompresivna terapija ključni je element u liječenju i upravljanju limfedemom. Ova metoda uključuje korištenje kompresivnih čarapa, rukava, zavoja ili steznika koji vrše vanjski pritisak na pogođena područja. Ovaj pritisak pomaže u poticanju protoka limfne tekućine iz područja gdje se nakupila, olakšavajući time njezino vraćanje u cirkulacijski sustav.

Prilagodba kompresivne terapije individualnim potrebama od vitalne je važnosti. Stoga liječnik određuje stupanj kompresije temeljen na težini i fazi limfedema. Preporučuje se postupno navikavaju na nošenje kompresivnih odjevnih predmeta, počevši od nižih stupnjeva kompresije i postupno prelazeći na više, prema potrebi i udobnosti.


Korištenje kompresivne terapije ne samo da smanjuje oticanje nego i sprečava nakupljanje tekućine, poboljšava cirkulaciju, umanjuje rizik od infekcija i podupire zdravlje kože. Stalna primjena ove terapije, zajedno s drugim tretmanima poput manualne limfne drenaže i vježbanja, može znatno unaprijediti kvalitetu života osoba koje boluju od limfedema.


Razumijevanje limfedema i njegovih posljedica ključno je za pravovremeno otkrivanje i pristup liječenju. Edukacijom i podrškom, oboljeli mogu učinkovitije upravljati svojim stanjem te umanjiti rizik od nastanka komplikacija.

bottom of page